Şehrindeki en iyi 4 doğalgaz firmasından kurulum dahil ücretsiz 4 teklif al.
Bir kombi almadan önce dikkat edilmesi gereken ilk husus konutun yerleşim durumu ve metrekaresine göre doğru kapasiteyi hesaplatmaktır. Kombi hesaplama aracı TSE-825’e göre evinizin ısı kaybını kolayca hesaplamanızı sağlar.
Kombi kapasite hesabı, illere göre derece - gün bölgesi tablosundan konutun bulunduğu bölgenin TSE 825’e göre tavsiye edilen U değerleri alınarak yapılır.
Metrekareye göre kombi hesabı yapılırken U değeri esas alınmalı, ısıtılacak hacim ve konutun izolasyon durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların haricinde binanın yapı tipi, bitişik nizam ya da ayrık nizam olup olmadığı da hesaplanmalıdır.
Sitemizde bulunan kombi hesaplama programı betonarme / kargir binaların ısı kaybını hesaplamak üzere tasarlanmıştır ve metrekareye göre kombi hesabı yapılırken kat yüksekliği 3 metre kabul edilmiştir.
Isı kaybı hesaplama formülü; binanın izolasyon katsayısı, konutun kat yüksekliği, kat konumu ve yapının yerleşim durumuyla U değerinin çarpımı esasına dayanmaktadır.
Belirlenen ısı kaybına göre kombi hesaplama işlemi yapılır.
Kombilerin ısıl kapasiteleri belirtilirken enerji ölçüsü kcal (kilokalori) ya da kW (kilowatt) kullanılmaktadır. Kombi kapasitesi, ünitenin bir saatte verebileceği maksimum ısıl gücü ifade ettiğinden, kapasite birimleri kcal/h ya da kW/h olarak gösterilir.
Kombi kW hesaplama işlemi, kcal/h biriminde bilinen gücün 860’a bölünmesinden ibarettir. Örneğin ısıl gücü 17.200 kcal/h olan kombinin kW cinsinden gücü bulunmak istendiğinde; 17.200/860 = 20 kW değeri elde edilir.
Kombi hesaplama işlemi yapılırken büyük önem arz eden bir konu da, konutun ne kadar radyatör ihtiyacı olduğunun tespit edilmesidir.
Yasa gereği, ülkemizde üretilen ya da ithal edilen tüm kombiler yoğuşma teknolojisine sahip olmak zorundadır.
Yoğuşmalı kombiler düşük derecede çalışma şartlarında önemli ölçüde tasarruf sağladıklarından radyatör hesabı yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
2019 öncesi doğalgaza geçen konutların çok büyük bir kısmında konvansiyonel kombi tercih edildiğinden, mühendislik firmaları radyatör hesabı yaparken yoğuşma verimliliğini göz önünde bulundurmamışlardır.
Bundan dolayı bu konutlardaki panel radyatör miktarı mtül olarak yoğuşmalı kombiye uygun değildir. Diğer bir ifadeyle bu konutlarda yoğuşmalı kombiler yeterli performansı gösteremezler.
Çünkü kurulan sistemler 70 °C - 50 °C kalorifer gidiş - dönüş sıcaklığında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Yoğuşma teknolojisi göz önüne alındığında kombilerden maksimum verim elde edilebilmesi için tesisatların 55 °C - 35 °C çalışacak şekilde tasarlanması gerekir.
kombi hesaplama programı kalorifer peteği hesaplama işlemi de yaptığından, 45 °C - 35 °C olarak tasarlanacak bir tesisatta kullanılması gereken panel radyatör miktarını da göstermektedir.
Şayet yapılacak olan tesisatta döküm dilim radyatör kullanılacaksa, 600x1000 ölçüsündeki panel radyatör yerine ortalama 2 dilim döküm radyatör tercih edilmesi uygun olur.