0850 532 6602
menü

En iyi 4 firmadan,
En iyi 4 teklifi al

Şehrindeki en iyi 4 doğalgaz firmasından kurulum dahil ücretsiz 4 teklif al.

Son istek 1 dakika önce Bugün 233 teklif isteği
Anasayfa Blog Kombi Servisi Kombi Neden Su Eksiltir? Kombinin Barı Neden Düşer?

Kombi Neden Su Eksiltir? Kombinin Barı Neden Düşer?

Kombi Neden Su Eksiltir? Kombinin Barı Neden Düşer?

Kombide basınç düşmesi birden fazla nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Öncelikle sorun kombiden mi kaynaklanıyor yoksa tesisattan mı kaynaklanıyor bunun tespit edilmesi gerekir.

Kalorifer tesisatındaki küçük miktardaki su kaçaklarının ev sahipleri tarafından tespit edilmesi oldukça zordur. Sorunun tespit ve çözümü için profesyonel bir tesisatçıdan destek almak gerekir.

Fakat eğer sorun kombideyse bunu tespit etmek daha kolaydır. Kombiden kaynaklı çoğu sorun için kombi servisi çağırmanız gerekecektir.

Kombi neden su eksiltir?

#1 Kalorifer tesisatınız yeniyse ve bu durumla iki defadan fazla karşılaşmadıysanız kombi sirkülasyon pompası üzerindeki otomatik hava tahliye purjörü tesisattaki havayı atmıştır. Endişelenecek bir durum bulunmamaktadır.

#2 Kombinin genleşme tankının havası bitmiş ya da tank içindeki mebran yırtılmış olabilir.  Eğer sorun genleşme tankıyla alakalı ise, kombi çalışmıyorken su basıncı düşmez. Kombinizi kalorifer devresinde çalıştırdığınızda su basıncının kendi kendine arttığını görebilirsiniz.

Basınç yeteri kadar artıp 3.5 barı geçtiğinde kombi emniyet ventilini açar ve kalorifer tesisatındaki suyun bir kısmını tahliye eder. Ardından tesisattaki suyun soğumasıyla birlikte basınç düşer.

Özetle, sorun genleşme tankıyla alakalıysa kombi kapalıyken su basıncı düşmemelidir. Kombi kalorifer devresinde çalışırken basınç kendi kendine artmalıdır ve nihayetinde kombinin altından akmalıdır.

Çözüm: Kombi servisi çağırmanız gerekir. Genleşme tankına duruma göre hava basmalı ya da değiştirilmelidir.

#3 Emniyet ventili arızalı olabilir. Şayet ventil arızalı ise su basıncı artmadığı halde ventil su kaçıracak ve kombi su basıncı düşecektir. Kombinin altından su damladığı gözlemlenir.

Çözüm: Kombi servisi emniyet ventilini kontrol etmeli ve değiştirmelidir.

#4 Bazen kombinin su eksiltme sebebi eşanjörde, hidrolik grupta ya da blokta olan sızıntıdan kaynaklanmaktadır. Sorun kombi bileşenlerinden kaynaklanıyor ise kombinin altında ıslaklık oluşur, damlama görülebilir. Basınç zamanla düşer.

Çözüm: Servis tarafından kaçak yeri bulunarak onarılmalıdır.

#5 Tesisatta kaçak vardır. Kalorifer tesisatınızda kaçak varsa kombi su basıncı düşer. En sık karşılaşılan problemlerden birisidir.

Kalorifer tesisatındaki kaçaklar genellikle küçük olduğundan ve tesisatlar genellikle şap altında olduğundan kaçağın olduğu yerin tespiti kombiye göre daha zordur.

Özellikle yer altında bulunan kalorifer tesisatındaki küçük kaçaklar kombinin su basıncı sürekli düşüyor sanılmasına neden olur.

Ortalama büyüklükteki evlerin kalorifer tesisatlarından 1 litre su eksildiğinde kombi basıncı sıfıra yaklaşır.

1 ml suyun 20 damla ve bir günün 86.400 saniye olduğu düşünüldüğünde 5 saniyede sadece bir damla su eksilten kalorifer tesisatının her gün su basıncı düşecektir.

Fakat bu denli küçük kaçak yerde ıslaklık oluşturmaz ve çoğu zaman alt kattaki dairenin tavanında hızlı bir belirti vermez.

Bu nedenle çoğu kişi tesisatta kaçak yok kombi su eksiltiyor zanneder.

Yine de, tesisat yer altında olsa dahi bazı kaçakların tespiti kolay olabilir. Bu tip kaçaklar kalorifer tesisatının kendisinde değil radyatörle birleştiği vanalarda yahut rekorlarda olmaktadır.

ÖNERİ: Peçete ile radyatöre bağlanan vanaları sildiğinizde eğer peçetede nemlenme varsa kalorifer tesisatınız buradan kaçırıyordur. Kalorifer devresi aktifken suyun sıcak olması nedeniyle doğrudan buharlaşma olacağından damlama göremeyebilirsiniz.

İster şap altı ister sıva üstü olsun küçük su kaçaklarının kimyasal ile tamiri mümkün. Eğer kaçak radyatör vanası gibi bir parçanın bağlantı noktasından ise sökülüp yeniden bağlanması sorunu çözecektir.

Daha büyük kaçaklarda boru çatlağı ya da borunun ek yerinin sızdırması muhtemeldir ve profesyonel bir tesisatçı tarafından tamiratı gerekir.

Kalorifer Tesisatı Su Kaçırıyorsa Ne Yapılmalı?

Kalorifer tesisatındaki kaçakların çoğu malzeme ve işçilik hatalarından kaynaklanmaktadır. Kalitesiz PPRC borular, tesisattaki ısınma - soğuma kaynaklı kasılmalardan dolayı zamanla çatlayabilir.

Plastik borularda su kaçağı bazen boruyla fittings malzemenin birleştiği yerde de görülebilir. Bunun nedeni boru ve ek parçanın yeterince ısıtılmamasından kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda kaçağın olduğu yerin tamiri sorunun çözümü için yeterlidir.

Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi malzeme kaynaklı kaçak varsa ve tesisatınız eskiyse yeni kaçaklarla karşılaşma riskiniz daha fazladır. Malzeme kaynaklı su kaçağı sorunu birden fazla ortaya çıktıysa tesisatınızı yenilemeyi düşünmelisiniz.

Soru veya yorum gönder

Yalnızca yorumunuzun onaylandığını bildiririz.

Yorumlar

Kemal

1 Mayıs 2024, Çarşamba

2000 sistemindeki kollektörlerin ana giriş vanalarını (kombiye gidiş dönüş) Kapatırsam sıcak su devresini açıp kullana bilirmiyim bir sıkıntı verirmi tam yoguşmalı kombi ye Kolay gelsin teşekkür ederim

Kemal Cevaplandı

27 Şubat 2024, Salı

Waillant tam yoguşmalı kombi yeni kullanmaya başladım basıncı 1.4 yaptım 20 günde 1.0 kadar indi fakat basın su sicaklıgına göre digital gösterge de degişiyor son yaptıgım 27 derece de 1.0 dan 1.5 ayarladım takip edeceğim bu konuda yorumunuz nedir kolay gelsin

Kombi Mühendisi

Merhaba, ilk kullanım süresinde tesisatta hava olabileceğinden bir miktar düşme normal kabul edilir. Fakat basıncın su sıcaklığına göre değişmesi genleşme tankındaki hava basıncının yetersiz olduğuna işaret etmektedir.

0850 532 6602

Biz Kombi Mühendisiyiz

Bölgenizdeki yetkili mühendislik firmalarını arıyorsanız doğru yere geldiniz. Gereksinimlerinizi güvenilir ve akredite profesyonellerle eşleştirme işini bize bırakın. Biz sadece en iyilerle çalışıyoruz. Bugün ücretsiz teklif alın!


Gizlilik Politikası Kullanım Sözleşmesi © 2024 Kombi Mühendisi
En İyi Fiyatı Bul