En iyi 4 firmadan,
En iyi 4 teklifi al
Şehrindeki en iyi 4 doğalgaz firmasından kurulum dahil ücretsiz 4 teklif al.
Kombinize yakın petekler gayet iyi ısınırken uzak radyatörler yeterince ısınmıyorsa büyük olasılıkla tesisatınızın reglaj ayarı bozulmuştur.
Kombiden kalorifer tesisatına gönderilen sıcak suyun, her bir radyatöre ihtiyacı kadar ulaşması için yapılan debi ayarlamasına reglaj ayarı denilmektedir.
Reglaj ayarı genellikle radyatörler üzerindeki vanalardan yapılmaktadır. Mobil sistem olarak bilinen tesisatlarda çoğu zaman ihtiyaç duyulmamakla birlikte, gerektiğinde kolektör üzerinde de yapılabilmektedir.
Reglaj ayarının maalesef bir standardı yoktur. Bunun nedeni her evde radyatörler arası mesafelerin uzaklığının farklı olması, kullanılan dirsek sayısı, radyatör vanası markasının farklı olması gibi sebepler yatmaktadır. Yine de reglaj ayarı yapılması kolay bir işlemdir.
Reglaj ayarının kombinizin kış konumuna getirilip kaloriferlerin çalıştığı zaman yapılması en iyi sonucu verecektir. Çünkü yapılan değişikliklerin sonuçları hızlıca görülerek hassas bir ayarlama yapmak ancak kalorifer sistemi çalışırken mümkündür.
Reglaj ayarında en önemli etken mesafe, ikinci etken ise radyatörün boyutudur. Kombiden çıkan sıcak su yakın radyatörlere daha kolay ulaştığından hızlıca devirdaim sağlanır. Uzak peteklere ise daha az su gitmekte olduğundan ısı konforu düşük kalmaktadır.
Kombinize en yakın radyatörün vanasını tamamen kapanma noktasına çok yakın bir konumda bırakarak reglaj ayarına başlayabilirsiniz. İlk radyatörün vana açıklığı çoğu marka için 45 dereceden az olsa dahi yeterlidir. Diğer bir ifadeyle tamamen kapalı olan ilk radyatöre ait vanayı sadece 1/8 tur açarak başlayabilirsiniz.
Kombiden sırasıyla uzaklaştıkça bir sonraki radyatörün vanasını biraz daha açmak gerekir. Isınmayan uzak radyatörlerin vanalarını tam açık bırakmanız gerekmektedir.
Banyo kombiden uzak dahi olsa, eğer bir havlupan kullanıyorsanız ilk radyatördeki gibi çok az açmanız önerilir. Çünkü ısınan su yükselme eğiliminde olduğundan havlupanlar hemen ısınmaktadırlar.
Son radyatöre kadar ayarlama işlemini yaptıktan sonra kombinizi 5-10 dakika kadar çalışıp radyatörlerin sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
Eğer halen son radyatörlere ısı az geliyorsa, önceki radyatörlerin vanasını biraz daha kısarak ayarlama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Çocukların veya büyüklerin vanaların ayarını değiştirebileceğini göz önünde bulundurmak gerektiğinden, reglaj ayarının radyatörün alt tarafındaki vana üzerinden yapılmasını öneriyoruz.
Eğer radyatörlerinizde reglaj vanası kullanılmışsa tüm bu işlemleri yapmak için bir ayarlı pense ve alyan anahtara ihtiyacınız olacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Merhaba reglaj ayarını kombinin altındaki dönüş vanasından yapsak bir sakınca olur mu peteklerin alt üst vanası açık olsa sadece dönüş vanasını kapatsak kombi altındaki ve sıcak su tesisatta sıkışsa fayda ve zararı olur mu teşekkür ederim
Merhaba, kombi altındaki dönüş vanasından reglaj ayarı mümkün değildir.
Ayrıca kombi dönüş vanasının kısılması veya kapatılması ısınma sorununu daha da artıracağı gibi sirkülasyonu zorlaştıracağı için cihazınızın hararet yapmasına neden olur ve pompasına zarar verebilir.
Hangi vanayı açıp kapatacağız .hangisi giriş hangisi çıkış 7 petek olanlar.biri üste ,biri alta. Bazen çapraz,bazen ikisi alta nasıl yapmamız gerekiyor anlatırsanız sevinirim çok selamlar iyi günler bekliyorum
Merhaba, herhangi bir vana üzerinden işlem yapabilirsiniz. Hangi vanadan işlem yaptığınız sonucu etkilemeyecektir.
Genel olarak, daha sonra başka bir kimsenin vanalar ile oynayıp ayarı bozmaması için ulaşılması zor olan vanalardan ayar yapmanızı öneririz.
Merhabalar Öncelikli sorum,10 gün önce takılan kombi ve petek tesisatı , kombi filtresini tıkama ihtimali varmıdır acaba.kaunak esnasında yada ilk inşaat halinde iken tabana borular döşenirken içinde pislik kalma ihtimali varmıdır,10 gün önce takıldı doğalgaz ama salon ve yatak odasının peteklerinin altları ısınmıyor,filtre tıkanıklığından yazıyor çoğu yerde. Birde reglaj ayarı için evde çocuk yok üst sıcak su girişinden yapsam olur demi yada hangisi en doğru olanı acaba Teşekkürler
Merhaba, tesisatınızın ne şartlarda yapıldığını bilemiyoruz. Bu nedenle yeni yapılmış bir tesisat olmasına rağmen kesin olarak pislik vardır ya da yoktur dememiz mümkün değil.
Reglaj ayarını dilediğiniz vanadan yapabilirsiniz.
Kombili bir kapalı devre radyatör tesisatında, kolektör kullanılmamış, tüm radyatörler seri şekilde sırayla birbirine bağlanmış...Bu tip bir tesisatta reglaj ayarı yapmak için eğer kombiden sonra gelen ilk radyatörde, giriş vanasından suyu kısarsak önerdiğiniz gibi, çıkış vanasını da tam açık konumda tutarsak, diğer radyatörlere giden suyun miktarını azaltmış olmuyor muyuz? Dolayısıyla geri kalan tüm radyatörlere daha az su gitmiyor mu? Mantığını anlayamadım hiç...
Merhaba, normal bir kalorifer tesisatı, gidiş ve dönüş olmak üzere iki hattın radyatörlere bağlanmasıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla radyatörler kalorifer devresine seri değil paralel bağlıdır.
Sizin bahsettiğiniz şekilde bir tesisat tek bir borunun evi dolaşıp tekrar kombiye gelmesiyle yapılmış olabilir. Evinize böyle bir tesisat yapılmışsa bu mantıksızdır. Çünkü reglaj ayarı yapılamayacağı gibi, herhangi bir radyatörün kapatılması durumunda tüm sistem tamamen kapanır ve kombi hararet ypaarak arızalanır.